Vaarwel maatje…..

 

Er zijn van die momenten, die je niet al te vaak wilt meemaken.

Er zijn van die dagen waar altijd wel een grauwsluier overheen zal blijven hangen. Deze momenten en deze dagen, in veelvoud dus, behoren, helaas, tot de realiteit van ons bestaan. Vandaag, maandag 18 maart 2019, was het weer zo’n dag, was er weer zo’n moment. De dag en het moment dat we definitief afscheid mochten/moesten nemen van één van ons!  Het definitieve afscheid van een oer-Maatje.  Het definitieve afscheid van Maatje Mari. Het was goed te zien dat ook oud-Maatjes vanmiddag aanwezig waren om de laatste eer te bewijzen aan Mari. Dit tekent de persoon Mari. Tenslotte is/was Mari voor hen ook hun Maatje geweest. Dat er ook echte vriendschappen zijn ontstaan vanuit de Maatjes liet Maatje Ton Koevermans ons weten, middels zijn toespraak vanmiddag, waarin hij ook verwoordde wat ze als Maatjes, samen met de anderen, zoal hadden meegemaakt.
In zijn toespaak bedankte Ton Mari dan ook voor alles wat hij voor De Vlaerdingse Maatjes heeft betekend.
Mari, rustig, kalm, maar wel degelijk echt betrokken met/bij alles wat maar enigszins met de Maatjes te maken had. We zullen ook zijn bak(kers)kunst nooit kunnen vergeten, waarmee hij ons met regelmaat verraste; hier werd ook in de toespraak van Ton, van vanmiddag, nog maar eens terecht aan gerefereerd. Vandaag mochten wij, als Maatjes, ook vocaal afscheid nemen van Mari. We zongen daar zonder hem, maar, in gedachte(n), zeker en vast, met hem.

Op het repertoire stonden, daar op de Beukenhof, “Rolling Home” en de “ Sailors Farewell hymne”. De rode lijn in deze twee liederen: ‘Het voor altijd achterlaten van wat je lief had/was, en het begin van een ongewisse reis’. Goede vaart, Maatje Mari, goede vaart! Wij, als Maatjes, zijn één van de onzen verloren, maar het verlies thuis, en in bredere familiekring, zal vele malen sterker voelbaar zijn.
Fijn je gekend te hebben, Mari. Dit zullen de andere Maatjes alleen maar kunnen beamen.

Maatje Henk.

Geef een antwoord