September 8

Festival Leeuwarden

Zo rond kwart voor negen –Vlaardingse tijd, eigenlijk dus ook voor alle anderen buiten onze stad – verzamelden de Maatjes , met of zonder partner,  zich aan de Marathonweg in afwachting van het vertrek richting Friesland. De maagdelijk witte Mercedes touringcar, met Fred als sturende kracht, vertrok keurig op tijd.  De cruise-controle op  100 km per uur maakte dat wij op tijd werden afgeleverd bij van der Valk voor de koffie-tussenstop.

Ons jaarlijkse  ‘ uitje’ zou gekoppeld worden aan deze zangtrip naar het noorden. Erg jammer en sneu voor hen die om moverende redenen niet mee konden reizen, wij hadden ze er graag bij gehad.

De reis vorderde gestaag en precies op de voorspelde tijd arriveerden wij op het Hofplein c.q. Goeverneursplein in Leeuwarden . Tom en Martha hadden de lunchpakketten alvast opgehaald en de broodjes gingen er prima in. Ja, de locatie was even een beetje een teleurstelling. Een plein  zonder bankjes of stoeltjes en het werd tevens als doorloop gebruikt voor het winkelend publiek en het passerende verkeer. De twee aaneengeschakelde tenten gaven wat bescherming tegen de kille wind. Het zonnetje verwarmde af en toe onze knokige botten, maar vooral onze meegereisde partners kregen het , naarmate de middag vorderde  toch wel flink koud.

Natuurlijk gingen wij er met volle kracht tegenaan en het was heel plezierig dat ons koor het nodige enthousiasme kon opbrengen om de passerende wandelaars te enthousiasmeren met onze muziek en zang. Het werd best wel gezellig druk en men zong uit volle borst met ons mee. We hadden zowaar een aantal ‘ groupies ‘  die bij elk optreden weer tussen het publiek te vinden waren. Erg leuk.

Wij moesten drie sessies van 25 minuten volbrengen. Daarna zou de samenzang gehouden worden. Omdat bij ons podium de andere koren zich niet hielden aan de geplande tijden liep het flink uit. Het resultaat was, dat wij bij ons laatste optreden maar weinig publiek hadden, want dat was inmiddels al doorgelopen naar de samenzang in het centrum.

Wij besloten onze sessie af te maken, de samenzang te laten voor wat hij was en gezamenlijk brachten wij daarna onze meegebrachte spullen terug naar de bus.

Ergens wachtte een ‘ Lachende Koe ‘  of wel een zeer aparte eetgelegenheid. Daar zouden we met elkaar gaan eten. Een leuke brasserieachtige locatie. Ik snap nu waarom het – De Lachende Koe – genoemd is. Er waren vele eetruimtes met vele gasten in dit pand, maar in onze zaal waren de tafeltjes erg dicht tegen elkaar geschoven en dat betekende dat als je eenmaal gezeten was je er moeilijk tussenuit kon komen. De ‘ Koe ‘ lachte vast en zeker toen Annie en Henk onder de tafel doorkropen om zo bij en op hun stoel te komen. Het driegangenmenu was lekker en prima verzorgd. Gezellig werd er links en rechts met je eigen tafeldame of tafelheer gepraat. De eetruimte liep helemaal vol met andere ‘ hongerigen’ en het werd een kakofonie aan gepraat. Een van de gasten kwam op ons af en vroeg of wij als Shantykoor een liedje wilde zingen voor alle gasten in deze zaal. Nou dat was niet aan dovemansoren gezegd en we trokken nog even twee liedjes uit onze koker. Alle gasten deden enthousiast mee en bedankten ons voor deze zanggeste. Het werd tijd om op te stappen. De vermoeidheid ging zijn tol eisen. Gelukkig had Fred, de chauffeur, de bus nu wat dichterbij kunnen parkeren en al snel kon de terugreis worden aanvaard. Voor sommige leden zal deze rit wel veel korter zijn geweest in hun beleving. Velen waren diep onder zeil geweest. Het bord Rotterdam kwam in beeld, dus iedereen kon zijn of haar luikjes weer openen en zich klaarmaken  om straks in hun vervoermiddel het laatste stukje naar huis af te leggen.

We kunnen wel zeggen dat het een geslaagde dag was, afgerond met een prima diner. De organisatie in Leeuwarden had zijn best gedaan en een compliment is dan ook op zijn plaats.

Aan het Leeuwarder Shantykoor kunnen we zeggen…tot ziens (oan t sjen ) in Schiedam en tot Leeuwarden kunnen we zeggen … oan t sjen… en wellicht tot volgend jaar.

John

(klik op de eerste foto voor een uitvergroting en een diashow)

 

Geef een reactie