Maatjes 15 jaar

Wat een geweldige dag !

De geschiedenis kent vele soorten belangrijke dagen, zoals Independence Day, D-day,  World cancer Day, enz. Wel de Vlaerdingse Maatjes kent sinds gisteren, 8 september 2019,  ook een belangrijke dag in haar geschiedenis. Laten we deze dag  ‘Tripple Day’  noemen. Hoezo Tripple Day ? Deze dag kenmerkte zich door 3 aangename mijlpalen. Ten eerste bestaat het koor dit jaar 15 jaar; ten tweede het geschenk van de vereniging in de vorm van een bedrukt regenjack voor de mannen en een paraplu voor de dames  en ten derde staan wij binnenkort op het podium voor ons 500e optreden.

Maar…ook gisteren uitte zich ‘Tripple Day’ : 1. Op de Shanty busreis naar het noordelijke Emmen hielden wij een smaakvolle koffie met gebakstop in Zwolle; 2. Waren wij deelnemers aan het grote Shantyfestival in Emmen; 3e. Beleefden wij een heerlijk ‘all you can eat ‘ buffet in Emmen. Alles in drieën op deze dag.

Kijk, vroeg opstaan daar hebben de Maatjes niet echt moeite mee. Dat blijkt met grote regelmaat als wij naar de CTR moeten. Maar vandaag was het iets anders. Deelnemen aan het grote Int. Shantyfestival  in Emmen. Riwest leverde ons een mooie touringcar , waarin de achterbank voor deze keer het domein van  twee van onze dames  werd. De benen behoefden even wat ondersteuning op zo’n lange reis. Even na het geplande tijdstip togen wij op weg. Gespreksstof hebben de Maatjes altijd, al was het nog best vroeg. Ook de chauffeur was verbaasd over de rust op de wegen. Geheel  volgens afspraak werden wij in Zwolle bij de uitbating van Hennie v d Most’s  ‘De Koperen Hoogte ‘ voor de deur afgezet. Een voormalige oude watertoren met een 360 gr. ronddraaiend restaurant in de top. De Bibliotheek beneden was gereedgemaakt voor de Maatjes. Prachtig ingericht, chique uitstraling in een soort nisvorm met veel uitgestalde boeken.

Op de tafels stonden de kopjes en de koffiekannen reeds klaar en de bediening kwam al langs met de gebakskeuzevraag. Terwijl wij aan het genieten waren van de koffie en het interieur, nam Hans als voorzitter, het woord en memoreerde de gebeurtenissen van de laatste 5 jaar in ons bestaan. Naast alle mooie dingen, ontkwam hij ook niet om even de ons ontvallen koorleden te benoemen. Als geschenk aan de leden, ter opluistering van deze feestelijke gebeurtenis, kregen de koorleden een regenjack met opdruk en de dames een paraplu, eveneens met de jubileum opdruk. Van de mogelijkheid om het aldaar aanwezige Maritieme Museum te bezoeken, werd omwille van ons strakke tijdsschema geen gebruik gemaakt.

Geheel volgens plan reden wij op tijd weg voor het laatste deel van deze reis. Redelijk dichtbij het festival kon de chauffeur ons in Emmen afzetten en liepen wij richting hoofdpodium, alwaar de opening zou plaatsvinden. Het was een beetje twijfelachtig weer, een klein zonnetje probeerde de strijd aan te gaan met de druppels die al uit de dreigende donkere wolken, op onze regenjasjes neerdaalden. Dit met wisselend succes. De terrasjes die rond de 8 podia waren uitgezet werden redelijk bevolkt  en de eerste drankjes  zochten zich een weg naar de onderste regionen in des Maatjes magen. De Sweelsingers verzorgden het geluid en de tekstschermen op ons gezamenlijke podium 5. Dit ging niet zoals men hoopte. Door het wegvallen van de WIfi verbindingen , zongen wij ons eerste optreden zonder geluidsversterking. Mooi dat dit kennelijk voor het publiek niets uitmaakte , want men genoot van ons optreden en zongen enthousiast mee. Dat is een compliment aan de Maatjes, dat zij  – ondanks de technische problemen – zich zo goed konden presenteren.  De kelen smeekten om wat smering en de biertjes en wijntjes  op menig terras, gingen er prettig in. Pluvius wilde toch zijn stempel drukken op deze gezellige dag en gooide met regelmaat de nodige nattigheid naar beneden. Het mocht de pret niet drukken. De uitstallingen in de vele kraampjes werden geïnteresseerd bekeken. Soms waande je je eigen in de zuidelijke landen van Europa. Veel zomerkleding e.d.

Het 2e optreden verliep niet anders dan het voorgaande. Ook nu viel met regelmaat ons geluid weg. Opvallend veel leden van andere koren, bleven bij ons staan kijken en luisteren. Ook dat zegt toch wel iets. Te kort zijn eigenlijk dit soort optredens, maar ja, met 24 deelnemende koren op 1 dag, dan is de beschikbare tijd erg krap. Het zat er op voor de Maatjes. Tevreden werd het materieel  vergaard en met nog wat tijd over wandelden wij richting van het restaurant. Bij het wokpaleis  stond een overdekt podium nummer 7  en vanaf de aanwezige terrasjes, werd geamuseerd gekeken naar een aantal koren die daar nog hun act aan het performen waren. Klokslag 17.00 uur betraden wij het wokrestaurant. Een leuk interieur en met uiterst vriendelijk bedienend personeel.

Het eten was van een zeer goed niveau. Er was van alles wat, al moest je veel onberoerd laten. Goed kiezen, genieten,  maar ‘vol is vol’, al blijft al dit lekkers je hunkerend aankijken. De afsluitende koffie was tevens het sein om de al voor de deur gereden bus in te gaan en non-stop de terugweg te aanvaarden. Ernes, onze prima chauffeur, bracht ons tegen 22.00 uur weer in Vlaardingen.

Een heerlijke dag. Vermoeiend , dát wel. De maatjes met hun gasten kunnen terugzien op de buitengewoon geslaagde dag..onze  ‘Tripple day’

Maatje John

 

15 jaar  “De Vlaerdingse Maatjes “

Geen boventoon na vijftien jaren

Want samen zijn we één

Ook als we in wild water varen

Blijven we altijd op de been.

 

Zingen blijft ons toch plezieren

En is een medicijn in ons leven

Hetgeen we vandaag ook vieren

Omdat muziek je zo veel kan geven.

 

We kozen voor muziek van de zee

En dansen mee op de golven

Vlaerdingen is dan onze ree

Onder de mooiste tonen bedolven.

 

Soms klimt men in het want

Als toonladders door de lucht gaan

Want van muziek hebben we verstand

En kunnen elke toonsoort aan.

 

Sleutels op een notenbalk vast

Moet ons daarbij assisteren

En leiding die bij het cluppie past

Steeds blijven we weer leren.

 

De groet ons eigen gemaakt

Laat zien hoe het moet

Ook als je soms de weg kwijt raakt

Maakt je Maatje het weer goed.

Maatje  Cees

 

(klik op de 1e foto voor een uitvergroting en een diashow)