Januari 5

Cruiseterminal
Beste Vissersvrouwen en Vissersmannen,
We moeten voor het eerste optreden in het nieuwe jaar heel erg vroeg uit de veren. We worden namelijk om 8.00 uur op de Cruiseterminal verwacht. De eerste zaterdag in Januari 2019. De oliebollen en de appelflappen zijn nog amper verteerd of we werden geacht om vanochtend om acht uur onze taters open te trekken, omdat de een of andere schuit – in dit geval het m.s. Oceana, een 19 jaar oud cruiseschip van P & O, met een capaciteit van 2272 passagiers en 889 bemanningsleden – de steven naar Rotterdam had gewend om daar in alle vroegte een flink aantal passagiers uit te braken, omdat deze zonodig in Rotterdam aan wal wilden.

En ja, ze moesten wel vocaal worden verwelkomd en wie waren daarvoor de klos? Juist, de Maatjes, met het restant van de oliebollen nog achter hun holle kiezen!
Voor dag en dauw opstaan, dat was hun dit jaar nog niet eerder overkomen. Tussen het tijdstip van de kooi opzoeken op 1 Januari en het tijdstip van de kooi verlaten op 5 Januari zat amper enige speelruimte. Je maakt wat mee hè, en dan moet het jaar in feite voor hen nog echt beginnen!
Neen hoor, we waren blij dat we weer even mochten buitenspelen. Vorig jaar hebben we elkaar voor het laatst gezien, de tijd vliegt. Dus vanochtend weer een emotioneel weerzien na zo’n lange tijd.
De stemming zat er direct weer in. Ja, de stemming wel, maar de stemmen hadden toch wel iets te lijden gehad van het nuttigen van de vele lekkernijen.

Maar door te beginnen met ons lijflied werden de onvolkomenheden in ons stemgeluid voor het publiek verdoezeld door het enthousiasme waarmee we de Vlaardingse Haven bezongen. Daarna was het weer als vanouds.
De stemmen deden somtijds herinneringen oproepen aan onze laatste optredens uit het vorig jaar. Optredens de Maatjes meer dan waardig.
Ook het vroege uur en die extra kilo’s gewicht om te torsen, dankzij de afgelopen feestdagen, zullen hier waarschijnlijk mede debet aan zijn.
Er zat vanochtend bij de passagiers niet echt schwung in. In kleine groepjes kwamen ze van boord, waardoor we enkele korte pauzes inlasten tussen de nummers door. Want om nu voor jezelf te gaan zingen, je weet immers precies wat er komt!
Al met al, was het, gezien de omstandigheden, een goed begin van het jaar. Het koor, ondersteund door de muziek, liet blijken dat ze er voor wilden gaan. Dat belooft wat voor heel 2019.
We zullen het gaan meemaken!

Maatje Henk

Geef een reactie