“Ich bin der allerbeste Koch”

 

Het is 7 januari. Nog steeds somber weer, bewolkt, nevel, soms regen. Zou de zon nog bestaan?

Toch naar Rotterdam voor een portie proefondervindelijke wijsbegeerte. Voordat het zover is ga ik een bijzonder project uitvoeren tijdens de wandeling in Vlaardingen. De codenaam van het project is : ‘Ich bin der allerbeste Koch’.Wandelmaatje Bob weet nog van niets en ik zal hem pas op het laatste moment vertellen wat dat inhoudt. Op Rotterdam Centraal drentelt hij al in de stationshal. Ik troon hem mee naar de halte van lijn 24 naar Holy. De tram komt spoedig zodat het opbiechten van het eerste doel niet lang hoeft te wachten. Dat is het ophalen van 2 cd’s bij de secretaris van het shantykoor ‘De Vlaerdingse Maatjes’. Hij woont in Holy-Noord.

De tramreis naar Vlaardingen duurt drie kwartier. Hij brengt ons door het kleurrijke Rotterdam-West, over de Schiedamse en vervolgens de Rotterdamse weg en gaat ten oosten langs het centrum van Schiedam. Uiteindelijk uitstappen bij de halte ‘over de Dammen’ en dan een flinke wandeling naar de Elzendreef. En daar staan we verdwaasd, want hoe kom je van hier naar de Elzendreef? Maar dan gaat de telefoon: de secretaris zegt : “Ik zie jullie daar staan, ik sta te wuiven achter een slaapkamerraam op de eerste verdieping. Als jullie door het paadje tussen de huizenblokken doorgaan ben je er zo”. We hebben geen zeemansoog maar omdat we beide geloven in reversibele fysica houden we vol en ja, wij zien hem nu ook. Daar moeten we heen en spoedig worden we hartelijk ontvangen met koffie en koek. Ik vertel dat ‘De Vlaerdingse Maatjes’ mijn favoriete shantykoor is omdat de zangers zo ‘super Hollands’ zingen; ik kan daarbij niet verhelen dat ik mij na 72 (=74-2) jaar Eindhoven daar nog steeds niet echt thuis voel.

Vroeger werd aan boord van schepen gezongen tijdens saai werk en ook ter ontspanning. Het woord ‘shanty’ komt waarschijnlijk uit het Frans (chanter/chanson). Later is er ook een Nederlandse, een Engelse en een Duitse traditie op dit gebied ontstaan. Nu zingen de meeste koren een internationaal repertoire. Een koor bestaat uit 10 tot 30 mannen; de muzikale begeleiding is met een of meer accordeons en eventueel andere instrumenten. De onderwerpen van de liedjes gaan over scheepvaart en visserij, verre reizen en heimwee en over drank en liefde. De meeste shantykoren in Nederland zijn gevestigd in plaatsen aan het water of bij de zee.

Mijn zwager zong echter in een groep uit Venlo, landrotten dus. We hebben de groep geëngageerd voor ons zestigjarigenfeest. Mijn favoriet was toen het door hem gezongen lied ‘Ich bin der allerbeste Koch’. Dit lied later opgezocht via internet/YouTube. De versie van ‘De Vlaerdingse Maatjes’ vond ik de beste; een leuke voorstelling van de kok, maar vooral Duits gezongen met een onvervalst Hollands accent -kijk voor dit lied op Vlaerdingse Maatjes, schakel op YouTube en klik dan onderaan de pagina op ‘ Ik ben de allerbeste kok’.

 

Auteur Ab Stevels

 

 

Geef een reactie