November 18

Battle of the Shanty’s

Zondag 18 November. Daar stonden we dan weer, in wijkcentrum de Erker in Schiedam-west, om aldaar te laten horen wat we waard waren. Twee jaar geleden zongen we daar nog de merels van het dak en mochten toen de eerste prijs mee naar huis nemen. Vorig jaar deden we het wat rustiger aan en deden mee in de marge ‘omdat je de eer ook wel eens an een ander moet laten’. Maar niet getreurd, geen man over boord.
Vandaag, voor het derde jaar achter elkaar, mochten we onze stemmen daar weer door de ruimte doen schallen bij de ‘Battle of The Shanties’ met een repertoire dat we van haver tot gort ken(d)(n)en.

Vanochtend vroeg een kouwe start. Met amper een paar graden boven nul mochten we daarna de kouwe schoenen aantrekken, om ons klaar te maken voor de overtocht naar Schiedam. Maar daar aangekomen bleek alras dat de temperatuur van de Maatjes zelf de gewenste hoogte had bereikt en dat alles bij hen weer optimaal functioneerde, dit, met inachtneming van hun gebruikelijke fysieke gesteldheid.
Mentaal waren ze – de Maatjes – echter bereid vandaag de hoogste golven te trotseren. De adrenaline schoot door hun aderen. Het is dat we pas om half twee mochten beginnen, anders waren ze, met hun jeugdig enthousiasme, bij aankomst direct het podium opgestormd om daar meteen …….. ja wat?
Dit enthousiasme, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, veroorzaakt door het te veel nuttigen van de karnemelksepap vanochtend, een gebeuren dat al vaker tot hoogspanning heeft geleid. Er is met die knapen echt geen maat te houwen! Hoge toppen en diepe dalen! Toch tekent dit de charme van ‘De Vlaerdingse Maatjes’! Je weet het maar nooit hè? Ga er maar eens goed voor zitten!

Welnu, ik kan je verzekeren dat diegenen die vanmiddag eens lekker gingen zitten om ons te horen zingen, hier zeker geen spijt van hebben gehad. Het was weer zo’n middag waarop alles keurig in elkaar viel. We mogen trots zijn op ons optreden, een optreden de Maatjes waardig!
Jammer dat de lekenjury ons optreden niet op waarde kon inschatten, naar mijn bescheiden mening. Populaire meezingers, die slechts zijdelings een raakvlak kennen met een zeemanslied, laat staan een shanty, scoren blijkbaar beter, terwijl het toch echt zou moeten gaan om een ‘Battle of The Shanties’.
Toch vanaf deze kant een welgemeende felicitatie aan de winnaar volgens de jury,’De Admiraliteit’ uit Dordrecht. Maar zeker ook een welgemeende felicitatie aan ons zelf. Klasse, Maatjes! Het was weer zo’n middag! Onze eigenwaarde kreeg weer een flinke zet omhoog. Laat dit de basis zijn voor het vasthouden van dit niveau voor optreden en repetities in de, nabije, toekomst.

Maatje Henk

.

.

Geef een reactie