April 1

Den Briel

Vol goede moed vertrok de carpool caravan richting Den Briel. Vandaag zag je in deze stad overal Geuzen, Geuzenkledij, vrouwen, meisjes en kinderen allemaal in de kledij van toen. Wat een spektakel ! Optochten vulden de smalle en gezellige winkelstraatjes. Allerhande muziek weerklonk. De Vlaerdingse Maatjes waren ingedeeld op het Marktplein en ingebouwd door volle terrasjes, alwaar het publiek zich heerlijk koesterde in het lentezonnetje. Strijdvaardige kerels met glanzende geuzenhelmen en gewapend met vervaarlijk uitziende hellebaarden stonden her en der en proostten met grote voortvarendheid hun bier uit tinnen kroezen op de overwinning  op de Spanjaarden.

In dit decor stelde de Maatjes zich op en begonnen aan de eerste zangsessie. Veel publiek en ieder leek zich kostelijk met ons te amuseren en er werd uit volle borst meegezongen. Ons ‘podium ‘ lag in de schaduw, waardoor menig Maatje toch maar besloot om het fleecejack aan te houden. Onze accordeoniste kon met moeite haar vingers bewegen. De koude hield ook de overige muzikanten in haar greep. Na een korte pauze en een drankje, werd op dezelfde locatie het tweede deel aangevangen. Bas kweet zich als invaldirigent weer even goed van zijn taak en we zongen er lustig op los. De rijen aan publiek werden steeds dikker en dat moedigde de Maatjes aan om er nog een tandje bij te zetten. Ben je in Rotterdam geboren was voor een van de toeschouwers een zeer emotioneel moment ( herinneringen aan haar vader, die een Rotterdamse  zeeman was geweest ) en zij liet haar tranen de vrije loop. Ook aan dit optreden kwam – onder luid applaus – een goed einde en het werd tijd om even de magen te vullen. Het derde en laatste optreden zou plaats vinden in de nabij gelegen Catharijnenkerk en onder het oog van een strenge jury. Alle vier deelnemende koren, moesten daar hun beste beentje voorzetten. Wat een gigantische akoestiek in die grote ruimte. De kerkbanken waren geheel gevuld met publiek, maar ook met leden van andere koren. Na een welkom van moeder-overste (het is tenslotte een kerk ) lieten wij de mensen genieten van onze zang. Voortdurend onder een luid applaus. Onze a capella liederen werden hogelijk geprezen en twee nummers vóór het einde, werden we even onderbroken. De jury ging nu in beraad en intussen maakten wij het programma verder af.

Vier uitstekende koren werd er door de voorzitter gezegd en het was moeilijk om hier een winnaar aan te wijzen. De vierde prijs ging naar het Shantykoor de Helius zangers; de derde plaats voor de Maeze Sanghers uit Maassluis. Een waardevolle tweede prijs ging onder luid gejuich naar de Vlaerdingse Maatjes uit Vlaardingen, terwijl de eerste prijs toegewezen werd – zei het met een miniem verschil –  aan Shantykoor Overstag eveneens uit Vlaardingen.

Een heerlijk gebeuren in Brielle. Een van de inwoners vertelde nog wel even dat dit jaarlijkse festijn inmiddels op de lijst is gezet van Unesco Wereld Erfgoed. Hiermee is het voortbestaan  voor Brielle verzekerd.  De Maatjes feliciteren Overstag met hun mooie overwinning.

Een dikke pluim voor de Vlaerdingse Maatjes op deze 1e april 2019.

Maatje John Bekker

(klik op de 1e foto voor een uitvergroting en een diashow)

 

Geef een reactie