1 april ’23

Briels Ontzet

Nadat wij deze week al eerder onze aanhanger in Den Briel mochten stallen bij de Hoofdwacht, togen wij met gemengde gevoelens op de zaterdag naar de vestingwallen van Den Briel. De hoop dat het weer ons gunstig gezind zou zijn, werd volledig de grond ingeslagen. Het regende, het bleef regenen en het was door de oostelijke wind ook nog eens flink koud. Het weerhield de inwoners van Den Briel niet van het vieren van deze dag. Uitgedost in de kledij van die Geuzentijd, speelde de bevolking het hele gebeuren met volle overgave na. Wij begaven ons door de enorme mensenmassa naar de Catharijnenkerk, alwaar om 12.00 uur het shantyconcours zou gaan beginnen. De Vlaerdingse Maatjes moesten het opnemen tegen genormeerde shantykoren. Sommigen lieten horen dat zij uitstekend meerstemmig konden zingen. Helaas was de instelling van het geluid in die kerk nog niet goed afgesteld, toen wij als tweede koor onder de kansel plaatsnamen. Er ontstaat in bijna elke kerk een enorme geluidsgalm en dat was hier ook zo. Dus afstellen bleek voor de hardwerkende geluidsman een hele opgave. Bij de Maatjes was gekozen voor een repertoire met veel Nederlandstalige zeemansliedjes en dat is natuurlijk riskant op een shantyconcours. Het vele publiek in de kerk zong uit volle borst mee en dat gaf veel vertrouwen. Teleurstellend was het dat wij niet voor een ereplaats in aanmerking kwamen. Het zij zo, smaken verschillen. Wel was er veel lof over het uitdragen van het Vlaardingse culturele erfgoed in de vorm van de gedragen klederdrachten m.n. door onze dames. Er werd veel over gepraat en men was buitengewoon geïnteresseerd naar deze Vlaardingse dracht.
Het was erg koud in de kerk en het wachten op die prijsuitreiking zorgde voor bijna versteende botten. Zelfs een jasje óver een jasje was niet afdoende. Het jury rapport en het kunstenaars beeldje met de aardewerk geuzenvlag is een leuke herinnering aan dit concours. De nieuwe samenstelling van ons koor behoeft nog wel enige inspeeloefening, maar het gaat steeds beter. De door de jury aangedragen tips zullen wij zeker ter harte nemen.
Het tweede optreden van die dag bij restaurant de Hoofdwacht, moest dus worden afgezegd. Het was koud en de regen zou bovendien zeer schadelijk zijn voor de instrumenten van onze muzikanten. Onder parasols gaan staan was geen optie. Het terras waar wij zouden moeten staan was tevens afgeladen vol en was de vraag of al deze feestende en drinkende gasten wel op een optreden van ons Shantykoor stonden te wachten. Wij hebben in overleg netjes afgezegd en daar hadden de uitbaters alle begrip voor. Volgende keer beter, zei men. De Vlaerdingse Maatjes kunnen terugkijken op een leuke, leerzame maar vooral vermoeiende dag. Wij kunnen zeer tevreden zijn.

(klik op de eerste foto voor een uitvergroting en een diashow)

WordPress Image Gallery Plugin

 

Geef een reactie